fbpx

Het belang van een plan

Waarom is een (toekomst) plan nou zo belangrijk?

In deze blog ‘Het belang van een plan’ wil ik graag dieper ingaan op onderstaande punten:

  • Het geeft overzicht
  • Het brengt rust
  • Het haalt de emotie weg
  • Het houdt je op koers

Punt 1: Het geeft overzicht

Een plan zorgt nou eenmaal voor een duidelijk overzicht. Door veel mensen wordt gedacht dat zij al hun plannen al volledig uitgedacht moeten hebben. Laat deze gedachten vooral los… want… het begint met dromen! Ieder mens heeft wel bepaalde dromen en/of wensen. Wie droomt er in deze tijden nou niet van een zorgeloos pensioen? Zelf fantaseer ik regelmatig over om een reis te maken naar the Great Barrier reef, een rit in de orientexpress, een overnachting in de Sahara of   een vakantiehuis in Spanje. 

Pas geleden had ik een klant op de koffie die aangaf op haar pensioengerechtigde leeftijd graag een mooi pensioen te willen hebben waarbij ze zonder zich zorgen te maken kan leven. Ook droomt zij ervan om indien dit haalbaar is op 60 jarige leeftijd te stoppen met werken. Dit is natuurlijk een heerlijk vooruitzicht. Samen zijn wij gaan zitten om haar financiële plaatje op een rijtje te zetten om vervolgens te bekijken wat haar mogelijkheden nou echt zijn. Conclusie: een mooi plan waarbij zij allebei haar dromen kan behalen op haar manier en ook nog leuke dingen kan blijven doen.

Punt 2: Het brengt rust

Je weet waar je naartoe gaat werken en dit is tot in de detail uitgewerkt. Alles is echter wel afhankelijk van de haalbaarheid. Wat is nou haalbaar en wat is de eerste prioriteit? Dit alles bespreek ik tijdens mijn gesprekken en coaching.

Natuurlijk kunnen door omstandigheden de plannen wijzigen. Dit is zeker geen reden tot paniek! Wij gaan dan weer om de tafel zitten om de dromen en wensen uit te werken. Het leven is helaas niet altijd voorspelbaar. Zoals we dan in Leiden zeggen:

“ Niet van het benauwde. Leef het leven, maar vergeet je dromen niet"

Punt 3: Het haalt de emotie weg

Het fijne van een plan is dat het de emotie weghaalt. Als je zonder plannen werkt, dan heb je altijd wel een reden om geld te spenderen aan impulsaankopen. Als je je dromen inclusief het financiële plaatje duidelijk op papier hebt, dan weet je waarvoor je spaart/investeert en houd je daar automatisch rekening mee. Je maakt je geld dus niet op aan onnodige zaken. Om maar een voorbeeld te noemen jouw huur/hypotheekkosten maak je toch ook niet op aan eten, een mooi paar schoenen en/of een gadget? Deze kosten staan “gereserveerd” voor jouw woonlasten. Zo werkt het ook met een plan voor de toekomst. Het is wel belangrijk dat een plan ruimte blijft bieden om leuke dingen te blijven doen.

Het is wel belangrijk dat een plan ruimte blijft bieden om leuke dingen te blijven doen!

Punt 4: Het houdt je op koers…

Vaak krijg ik de terugkoppeling van mijn klanten dat zij door het vastzetten van hun plannen meer gefocust zijn. De afspraken die zij met zichzelf hebben gemaakt, kunnen zij op deze manier beter volhouden. Je weet tenslotte waar je naartoe gaat werken. Ook zijn zij in staat om tussentijds te kijken hoe het er momenteel voor staat. Je kunt het vergelijken met een hypotheek. Hierbij werk je ook toe naar een eind, maar uiteindelijk moet iedereen aflossen. Aflossingsvrij betekent echter niet dat je nooit meer hoeft af te lossen, maar dat je tot aan het eind van de afgesproken periode niet hoeft af te lossen. Een bank bekijkt aan het eind van deze periode of dezelfde voorwaarden weer met jou afgesproken kunnen worden. Ben je tegen die tijd met pensioen en heb je niet genoeg salaris, dan heb je een probleem. Je moet dan namelijk gaan aflossen. Dit is helaas niet bij iedereen bekend, maar wel degelijk het geval. Dit soort zaken nemen wij ook mee in het gehele plaatje.

Ook benieuwd hoe jij jouw dromen kunt omzetten in een plan?

Neem dan contact met mij op en boek de mogelijkheid persoonlijke vermogensbegeleiding!

The more you learn the more you earn

Warren Buffet

Let’s keep in touch

Regelmatig post ik relevante onderwerpen op social media.

Je kunt mij vinden op 

Instagram & Facebook