fbpx

Tips and Tricks voor instorten aandelenmarkt

Door de uitbraak van het coronavirus zijn er wereldwijd miljarden euro’s  aan beleggingen “in rook”  opgegaan. 

Sinds de financiële crisis in 2008 zijn de markten niet meer zo nerveus geweest. De beurzen verloren wereldwijd al meer dan 20 procent. 

 

Raak niet direct in `’paniek`’ indien jij al belegd, maar bestudeer de volgende 4 punten goed:

1) Emotie uitschakelen
2) Observeer de feiten 
3) Risicospreiding
4) Bepaal je strategie

1) Emotie uitschakelen

Het is menselijk om emotioneel te reageren. Probeer jouw emotie in eerste instantie altijd uit te schakelen. Deze kan namelijk een slechte raadgever zijn…  

De vraag die je jezelf moet stellen is:

Ben je een korte termijn belegger of een lange termijn belegger?

Is de daling op de markten voor altijd of een momentopname?

Hieronder een grafiek van de wereldwijde aandelenmarkt vanaf 1987. 

2) Observeer de feiten

Wat zijn nou de consequenties van de uitbraak van het coronavirus voor de aandelenmarkt? 
Samengevat komt het erop neer dat beleggers vrezen dat deze uitbraak de wereldeconomie flink zal beschadigen. De aandelenmarkt kan in zulke gevallen weer emotioneel reageren, wat weer gevolgen kan hebben voor de winsten van bedrijven. Bij een bepaalde onzekerheid zal de beurs namelijk “overreageren”, welke in een later stadium weer zal neutraliseren.

3) Risicospreiding

Het is altijd verstandig om jouw risico te spreiden over meerdere bedrijven. Bepaalde bedrijven zullen namelijk minder gevolgen ondervinden van de uitbraak van het coronavirus. 
Zet niet alles in op 1 bedrijf, maar houdt een gedegen gespreide portefeuille aan. 

4) Bepaal je strategie

Welke strategie is nu het beste inzake de uitbraak van het coronavirus en de dalende markten? 
Dat bepaal jij helemaal zelf! Hou een gedegen gespreide portefeuille aan conform het risico wat jij acceptabel vindt. Gespreid beleggen is altijd het beste.

(Uitstap)strategie
Niets doen:

In de meeste gevallen beleg jij voor de lange termijn. Jouw doel en portefeuille is hierop ingericht, zodat jij dit soort dalingen kunt opvangen. Dit is een momentopname!
Advies: Blijf rustig! Over 5 à 10 jaar is dit één van de vele momenten op de beurs. Eind 2018 was er sprake van 10% verlies, maar vorig jaar is dit weer netjes hersteld naar 20%. 

Alles verkopen:

Dit is een emotionele beslissing. Als je na veel wikken en wegen hebt besloten om te verkopen, dan is dit natuurlijk prima. Volg je gevoel, maar stap in een later stadium wel weer in.

Gedeeltelijk verkopen:

Je kunt voor jouw gemoedsrust ook een gedeelte verkopen en later op een lager niveau weer instappen. Hiermee middel je je aankoopprijs en heb je op lange termijn geprofiteerd van dit moment. Bijvoorbeeld als je iets koopt op EUR 50 en daarna hetzelfde aantal koopt op EUR 40 dan is je gemiddelde aankoopprijs EUR 45 in plaats van eerst EUR 50.

Instapstrategie:

Jump in

Wees bewust van het feit dat jij de markt niet kunt timen en altijd op het laatste moment weer kunt instappen. Wacht niet te lang tot de markt zich weer begint te herstellen… mis de boot niet!!! Zelfs als jij weer voor een hoger bedrag inkoopt, dan dat jij uiteindelijk hebt verkocht. Deze strategie was namelijk een emotionele beslissing en als de feiten weer helder zijn en de markt weer is hersteld. JUMP IN NU..  Dit kun je gespreid of in één keer doen. Of we nou stijgen of dalen. Investeren blijft nou eenmaal spannend.